Vodka het Russisch ‘watertje’.

Als je aan Rusland denkt, dan denk je al snel aan vodka. Vodka is voor de Russen net zoiets als wijn voor de Fransen. Het zit diepgeworteld in de Russische cultuur en is een sociale aangelegenheid. Vodka betekent in het Russisch’ watertje’ en houdt de Russische ziel warm in koude en barre tijden.

Wat betreft vodka valt hierover genoeg te vertellen zoals het alcoholisme in Rusland, recepten hoe je vodka kunt maken, verschillende soorten vodka, etc. Maar laten we eerst beginnen met de regels van het vodka drinken. Want wil je de Russen beter leren kennen, dan is het belangrijk om op de hoogte zijn van deze etiquette.

Stel je komt een Rus tegen en je wordt uitgenodigd om vodka te drinken, dan is het volgende belangrijk om te weten.

Het drinken van vodka is in Rusland een sociale aangelegenheid. Het is als het ware een vriendschapstest. Volgens de Russen zie je de slechte eigenschappen van iemand als je met hem drinkt. Het weigeren van vodka wordt dan ook als zeer onbeleefd beschouwd. Het is een teken dat jij de vriendschap afwijst.

Vodka drink je voor, bij of na de maaltijd. Je eet er altijd iets bij zoals een worst, zoute haring, kaviaar, komkommer, bruin brood of ‘zakuska’ (zoute augurk). Drink je vodka zonder iets erbij te eten dan word je gezien als ‘pjanitsy’ oftewel dronkenlap.

Het vodka drinken bestaat uit verschillende rituelen en ongeschreven regels. De gastheer schenkt altijd eerst een slokje voor zichzelf in en vervolgens voor zijn gasten. Nadat de glazen van zijn gasten zijn ingeschonken, schenkt hij zijn eigen glas bij. Hiermee laat hij zien dat de vodka niet giftig is en staat het symbool voor de Russische gastvrijheid.

Vervolgens pak je het glaasje vodka in je rechterhand en houd je het omhoog. In je linkerhand heb je een ‘zakuska’. De gastheer brengt een toost uit. De eerste toost is vaak op de ontmoeting ‘za vstretsju’ of op de gezondheid ‘za zdarovje’. Let op! Russen kijken elkaar niet aan, maar kijken naar het glaasje. Voordat je drinkt, adem je uit en sla je het glas in een keer achterover. Vervolgens zet je het lege glas weer op tafel en adem je met je ‘zakuska’ voor je neus diep in. Net alsof je eraan snuift. Tot slot neem je een hap van je ‘zakuska’ en maak je je klaar voor de volgende ronde.

De gastheer schenkt altijd bij en brengt de toosten uit. Dit kan over van alles zijn; op een fijne vakantie van de buurvrouw tot op het volgende glaasje vodka. Belangrijk is dat er vooraf op iets getoost wordt.

Wanneer mensen onderling toosten en jouw glas staat nog op tafel, dan heb je geen vrienden gemaakt. Het betekent dat je jouw glas moet leegdrinken en weg moet gaan.

Ter verduidelijking hier een filmpje met de Russische etiquette van het vodka drinken. Deze Russische dame legt het je allemaal haarfijn uit.

‘za zdarovje!’

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s