Fijne kerstfeesten!

Het is december en de feestdagen hier zijn volop aan de gang. Een maand vol met lekker eten en cadeaus samen met je vrienden en familie. Maar hoe wordt kerst in Rusland gevierd?

Het is voor de Russen onduidelijk wanneer  kerst precies wordt gevierd. Door de Russische Revoluties en kalenderwisselingen is er wat verwarring ontstaan over de kerstviering. Het zal nog wel even duren voordat de Russen onderling over uit zijn wanneer het precies kerst is. Er zijn in Rusland 3 verschillende kerstvieringen: de orthodoxe kerstviering op 7 en 8 januari, de communistische kerstviering tijdens oud en nieuw en de westerse kerstviering op 25 december.

Al duizenden jaren lang vieren de Russen via het Russische- Orthodoxe geloof het kerstfeest op 7 en 8 januari. De kerstviering bestaat uit een avond/middernachtmis en het kerstfeest.De Russische-Orthodoxe kerk gaat uit  van de Juliaanse kalender ipv de Gregoriaanse kalender en loopt hierop  13 dagen achter.  Sinds het communistische revolutie van 1917 maken de Russen gebruik van de Gregoriaanse kalender.

Tijdens het communisme was het belijden van een godsdienst verboden. Ondanks de terreur die de communisten hadden gepleegd op de orthodoxe kerk, was het moeilijk om deze kersttraditie uit te roeien. Zij kwamen met de oplossing om een ‘communistisch kerstfeest’ in te voeren. De communistisch kerstfeest viel samen met de jaarswisseling. De kerstboom heette voortaan ‘nieuwjaarsboom’ en werd pas op oudejaarsdag opgetuigd. Daarnaast de heiligen vervangen door sprookjesfiguren  Ded Morz (Grootvadertje Vorst) en Snegoerotsjka (het Sneeuwmeisje). Ded Morz heeft veel weg van de kerstman en brengt de kinderen ook cadeautjes. De communistische kerstviering was meer dan een halve eeuw de belangrijkste feestdag van het jaar in Rusland.

Na de val van het communisme nam, door de vrijheid van godsdienst,  het aantal orthodoxe gelovigen  toe. De orthodoxe kerstviering  in januari werd weer een belangrijke feestdag.  Daarnaast gingen na de val van het communisme de grenzen open en kwamen de Russen in aanraking met de westerse tradities en producten. Ook de westerse kerstviering inclusief de kerstman en de grote cadeaus  werd in Rusland op 25 december gevierd.

Tegenwoordig vieren de meeste Russen de orthodoxe kerst en/of de westerse kerst. Het communistische kerstviering wordt steeds minder gevierd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s