Oud en Nieuw met Vadertje Vorst

Zoals in mijn vorige blog beschreven, vieren de Russen een soort kerst tijdens oud en nieuw. In de communistische tijd was een religieuze kerstviering verboden. Ter vervanging voerden de communisten een nieuwjaarsboom (Jolka), vadertje Vorst (Ded Moroz) en het Sneeuwmeisje (Snegoerotsjka)  in tijdens de nieuwsjaarwisseling. Vadertje Vorst en het Sneeuwmeisje kwamen daarvoor uit een bestaand sprookje uit 19e eeuw.  Na de val van het communisme vieren de Russen nog steeds deze traditie. De nieuwjaarsboom kan vergeleken worden met onze kerstboom .

De viering van vadertje Vorst en het Sneeuwmeisje is een echt kinderfeest. Deze mythische figuren komen in verschillende Slavische culturen voor. Vadertje Vorst brengt samen met zijn kleindochter het Sneeuwmeisje  de kinderen cadeautjes en snoep. Net als de kerstman legt hij deze onder de nieuwjaarboom. Kinderen zingen liedjes voor vadertje Vorst.

Het verhaal achter vadertje Vorst is dat hij met zijn magische staf alles en iedereen kan laten bevriezen. Hij woont diep in de naaldwouden van Rusland en erg verbonden met de natuur. Met zijn trojka (slee) getrokken door drie schimmels of rendieren trekt hij overal naar toe.

Ook is er een sprookjesverhaal over vadertje Vorst:

‘Een vrouw had een dochter en een stiefdochter die zij haatte. Op een dag stuurde ze haar man erop uit met haar stiefdochter om haar mee te nemen in het wintervelden, om haar daar achter te laten. Vadertje Vorst vond haar daar en zij was beleefd en aardig voor hem. Hij gaf haar een kist vol van mooie dingen en mooie kleding. Toen de stiefmoeder haar man de velden instuurde om haar lichaam op te halen om te begraven, zei de hond dat zij mooi en gelukkig terug zou keren. Ondanks de omkoping met een pannenkoek bleef hij dit zeggen. Toen de stiefmoeder zag wat haar stiefdochter meegenomen had, gaf ze opdracht aan haar man om haar eigen dochter mee te nemen in de wintervelden. Het meisje was onbeleefd tegen Vadertje Vorst en hij vroor haar dood. Toen de man erop uit gestuurd werd om haar terug te brengen, zei de hond dat ze zou worden begraven. Hij bleef dit herhalen ondanks omkoping met een pannenkoek. Toen de man het lichaam terugbracht huilde de oude vrouw. ‘ (wikipedia Vadertje_Vorst sprookje)

In dit filmpje hoor je een bekend liedje over vadertje Vorst. Hierbij hoort een dans die vadertje Vorst uitvoert voor de kinderen.

Naast de viering van vadertje Vorst wordt er net zoals in het Westen om middennacht vuurwerk afgestoken met champagne geproost. De president doet een toespraak op de nationale televisie.  Op oudejaarsavond dineren de Russen heel de avond met elkaar. Daarna vieren zij thuis of in de kroeg of een georganiseerd feest met hun vrienden het nieuwe jaar.

In Moskou komen de Russen op het Rode plein bij een om naar het vuurwerk te kijken en elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s