Een bezoekje aan een Russisch-Orthodoxe kerstmis in Rotterdam

Tijdens mijn research over de Russisch-Orthodoxe kerstviering heb ik e-mail contact gehad met de Russisch-Orthodoxe kerk in Rotterdam met de vraag hoe hun kerstviering verloopt. Bij deze werd ik afgelopen woensdag uitgenodigd door Father Grigori  om deze kerkmis bij te wonen. Deze uitnodiging kon ik natuurlijk niet afslaan, dus ben ik in de auto gestapt en naar Rotterdam gereden. Ik had nog via de e-mail gevraagd of ik ergens rekening mee moest houden wat betreft kleding. Maar hierop geen antwoord meer gekregen. Zij waren denk ik te druk bezig met alle voorbereidingen.

Om 21.00 stond ik daar wat ongemakkelijk  tussen allemaal Russen . Het is dus de bedoeling dat je als vrouw in een jurk of rok komt en je hoofd bedekt met een sjaal. Wat voor sjaaltje maakt niet zoveel uit. Ik heb verschillende soorten gezien van de echte haute couture merken zoals Chanel tot gewone effen sjaaltjes.  Hier was ik dus niet op voorbereid. Daar stond ik dan in een broek en met onbedekte haren.

De kerkmis verloopt in de Russisch-Orthodoxe kerk wat dynamischer. De geestelijken en het publiek verplaatsen zich meer door de ruimte. Zo staan ze voor het altaar, maar komen ook tussen het publiek staan. Ze kwamen echt voor mijn neus staan. Je kan hen gewoon aanraken.  In de katholieke of prostestante kerk zit iedereen op een bankje en de pastoor of dominee staat op een verhoging en doet zijn verhaal. Het is ‘not done’ om tijdens een dienst weg te gaan. Het is allemaal wat statischer.  In de Russisch-Orthodoxe kerk staat iedereen en loopt iedereen wat heen en weer. Ook mag je de dienst verlaten wanneer je wilt of later binnen komen vallen. Daarnaast mag je met je mobiele telefoon foto’s maken en treinverbindingen van de NS naar Amsterdam-Zuid worden ook gewoon gecheckt.  Veel relaxter!

Bij binnenkomst is het gebruikelijk om  kaarsen te kopen  en deze aan te steken. Dit staat symbool voor het licht van Jezus. Het valt op dat de Russen heel vaak achterelkaar een kruisje slaan. Enkele priesters  vertellen het verhaal van de geboorte van Jezus. Het licht wordt hierop aangepast. Bij sommige passages wordt het licht gedimd.  De priesters  dragen witte gewaden. De kleur wit staat voor de lakens waarin Jezus na zijn geboorte is ingewikkeld. Het koor is uit het zicht. Ik heb heel de kerk afgezocht waar het koor zich bevond. Later kwam ik achter dat ze boven mij op het balkon stonden.

Ik heb echt  sfeer kunnen proeven en de Russen bestudeerd. Je had verschillende soorten Russen van de vrome make-uploze Russin tot de meer uitgedoste Russin . Naast Russen heb ik ook Nederlandse mannen gespot. Waarschijnlijk waren zij mee met hun Russisch vrouw of vriendin. Maar ook de Russen zelf zagen er verschillend uit. Rusland is natuurlijk een groot land met veel verschillende volkeren. Sommige Russen zagen er meer Aziatisch uit en andere weer meer Europees. Ik vraag me dan af wat zij hier in Nederland terecht zijn gekomen.

Bijzonder is dat je in Nederland naar plekken kunt gaan waar een gemeenschap bijeen komt en het lijkt of je opeens in een hele andere wereld terecht bent gekomen.  Het voelt echt even of je een paar uur in Rusland bent.

Wat foto’s ter illustratie Russisch-Orthodoxe kerk in Rotterdam

Ook president Putin is Russisch-Orthodox en was aanwezig tijdens de kerkmis in de Russisch-Orthodoxe kerk in Moskou.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s