Russisch-Orthodox Kerstmis

Zoals je in mijn vorige blogs hebt kunnen lezen, was het 6 en 7 Januari kerst binnen de Orthodoxe kerk. Tijdens mijn research over de Orthodoxe Kerstmis ben ik door de Russisch-Orthodoxe kerk uitgenodigd om hun kerkmis bij te wonen. Hier meer over in mijn volgend blog. Allereerst wat achtergrond informatie over deze feestdag.

Binnen de Orthodoxe-kerk gaan zij nog steeds uit van de Juliaanse kalender. Vandaar dat kerst later gevierd wordt dan in het Westen.  Kerst staat in het teken van het helen van de ziel en een periode van vrede en eenheid. Met kerst vieren zij ook de geboorte van Jezus en hebben zij een kerstboom met een ster op de top ipv een piek. Voor de kerstviering gaat er 40 dagen vasten aan vooraf.  Op 6 januari, kerstavond gaat iedereen naar de kerstmis om vervolgens het vasten te eindigen met een kerstdiner samen met familie en vrienden. Er worden cadeautjes aan elkaar gegeven.

Op het Russisch kerstmenu staat als voorgerecht zuurkool soep met zaprashka (bruine specerij gebruikt om soepen, groenten en kruiden te verdikken) met daarbij Lenten brood (ook wel pagach), en Bobal’ki, hapklare cookies die worden op smaak gebracht met honing en bestrooid met maanzaad.

Het hoofdgerecht bestaat uit  varken uit de oven overgoten met zure room en gesmolten boter. Dit geserveerd op een grote schotel met een garnituren van groenten  en gedroogd fruit.  Met daarbij als bijgerecht Sochivo;  mais met maanzaad, honing en gehakte walnoten en Kutai; rijst met kruiden en rozijnen.

Eindigend met een dessert drankje gemaakt van vijgen, dadels en walnoten in cognac. De vruchten worden gezoet met kaneel, vanille, kardemom zaden, citroenschil en suiker. De zoete vruchten worden vervolgens in flessen gedaan en overgoten met cognac totdat de flessen vol. Deze zoete marinade wordt voor drie weken in een donkere ruimte bewaard voordat het opgediend wordt. De flessen cognac worden vaak weggegeven tijdens de feestdagen.

Wat precies op het Russisch kerstmenu staat hangt af van welke streek het in Rusland gevierd wordt.

De tafels zijn bedekt met witte tafelkleden, wat symbool staat voor puurheid en het laken waar het kindje Jezus was ingewikkeld na zijn geboorte. Onder het witte tafelkleed ligt hooi, wat weer verwijst naar de kribbe van het kindje Jezus.

In dit korte filmpje kun je zien hoe een Russisch kerstdiner eruit ziet.

 

In het volgende filmpje geeft deze Russische dame nog een goede samenvatting over de Russische feestdagen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s