Beleef het communistische regime in Soviet Bunker!

Altijd al willen ervaren hoe het is om onderdrukt te worden door  het communistische regime tijdens de Sovjet-Unie?  Het volkslied van de Sovjet-Unie leren en dansen op Sovjet muziek? Een Sovjet maaltijd nuttigen? Of met gasmaskers lopen? Bezoek dan het Soviet Bunker in Litouwen.

25 km van het Litouwse stadje Vilnius kun je de onderdrukking van het communistische regime tijdens de Sovjet-Unie herbeleven. ‘Soviet Bunker’ biedt   2 verschillende tours aan in een heftige en een wat mildere variant.

Bij de ‘1984 Survival drama in the Soviet Bunker’ –tour worden bezoekers opgewacht door bewakers met honden. Spullen, mobiele telefoons, camera’s en geld worden  ingenomen voordat je in een 6 meter ondergrondse bunker ingaat. In een oude versleten Sovjet jas duiken de bezoekers voor 3 uur in het leven van een echte USSR –burger. Tv-shows  worden vertoond en er kan gedanst worden op muziek uit de Sovjettijd. Bezoekers kunnen winkelen in een Sovjetwinkel en leren het volkslied van de Sovjet-Unie.  Daarnaast krijgen zij een heftig verhoor  van een KGB-agent in het Russisch en de kans om met een gasmasker te lopen.  Ter afsluiting wordt er een echte Sovjet diner gegeven. De bezoekers gaan naar huis met  een certificaat en een speciaal authentiek cadeau uit de Sovjettijd. Deze tour is meer geschikt voor mensen die niet vies zijn van spanning en  de echte onderdrukking willen meemaken.

Deze video laat een impressie van de tour zien en vertelt het belang van deze tour.

‘Back to the USSR – easy way!’  is een wat mildere tour voor mensen die de Sovjettijd op een wat ontspannen manier willen beleven. Het biedt veel plezier en geen stress! Mocht de ‘1984 Survival drama tour in the Soviet bunker’ iets  te heftig zijn. Dan is dit een goed alternatief.

In de bunker kunnen bezoekers verschillende ruimtes bezoeken, waaronder de Lenin propaganda ruimte, een KGB kantoor, een dokterspraktijk, een klas, een winkel,  een huiskamer, een café en  hotel wat ingericht is in Sovjetstijl. Aan het einde van deze twee uur durende tour worden er Sovjet snacks uitgedeeld en Sovjet liedjes gezongen.  Camera’s en lachen zijn hier wel toegestaan.

De bunker is tijdens de Koude Oorlog  in 1983 gebouwd in opdracht van Leonid Brezjnev, secretaris-generaal van de CPSU (Communistische Partij Sovjet-Unie). De bunker werd gebouwd voor de LRT (Litouwse Radio en Tv)en zou bestand zijn tegen nucliaire wapens. Mocht er een nucliaire oorlog uitbreken dan konden  mensen nog steeds op de hoogte gebracht worden van het nieuws.

Op 11 januari 1991 plunderden de Russische oproeppolitie  OMON de bunker, ondanks dat Litouwen onafhankelijk was verklaard van de Sovjet-Unie. Zij brachten daar 3 weken door en verbruikten de opgeslagen voedsel en sigaretten. Alle tv-apparatuur, dictafoons, lenzen, camera’s werden in beslag genomen.   Op 24 september trok de  OMON zich terug uit Litouwen. Sindsdien stond deze bunker een lange tijd leeg. Totdat zij besloten om hier een museum van te maken voor mensen die heimwee hebben naar de Sovjettijd of meer over deze periode willen leren.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s