Don Juan; Autisme in Rusland

De documentaire Don Juan gaat over een licht autistische jongen Oleg die volgens zijn moeder Marina aan een vrouw moet. De 22-jarige Rus voldoet niet aan het manbeeld van zijn moeder en dit laat zijn moeder hem maar al te goed weten. Ze vindt hem lui en waardeloos. Ze stuurt hem naar allerlei therapeuten en psychiaters die een nogal agressieve vorm van therapie geven. Hij moet op dansles en vlotter leren praten. Dit werkt alleen maar averechts.  Oleg raakt hiervan alleen maar in de war. Hij ziet het leven niet meer zitten en weet niet hoe hij deze problemen moet oplossen.

Hartverscheurend is te zien hoe zijn moeder hem de grond in boort. Volgens moeder is hij gek en hoort hij in het gekkenhuis. Ze schaamt zich diep voor haar zoon. Moeder lijkt de sociale handicap van haar zoon maar moeilijk te accepteren. Frustraties alom.

Gelukkig komt het goed met Oleg. Gedwongen moet hij op een musicalclubje waar hij Don Juan moet spelen en er een romance ontstaat met zijn tegenspeelster.

De documentaire laat goed zien over het beeld van autisme in Rusland. 90% van de mensen denkt dat autisme hetzelfde is als  schizofrenie. Autisme wordt door meer gezien als een ‘kinderziekte’ waarbij je de diagnose kunt krijgen tot 18 jaar.  Na je 18e wordt autisme aangeduid als een vorm van schizofrenie. Autisme wordt vooral behandeld met veel medicatie. Er bestaan geen protcollen over de hoeveelheid wat uitgeschreven kan worden. Dit betekent dat veel mensen te veel en overbodig medicatie voorgeschreven krijgen.

Doordat er weinig over autisme bekend is onder de Russische bevolking worden veel mensen met autisme buiten gesloten en gediscrimineerd.

In Nederland is er gelukkig veel bekend over autisme. De behandeling is meer gericht op begeleiding en ondersteuning in plaats van alleen toedienen van medicatie. Het richt zich op een stukje psycho-educatie en het overzichtelijk maken van de omgeving door vooral duidelijkheid en structuur te bieden. Er zijn verschillende woon- en werkvoorzieningen met begeleiding wat aangepast is op autisme. Er zijn verenigingen die informatie verstrekken over autisme en hoe hiermee om te gaan. Autisme wordt hier in Nederland erkent door zowel professionals en de samenleving.

Verschillende organisaties zoals Autisme around the globe en World Autism Organisation zetten zich in om de acceptatie van Autisme in Rusland te verbeteren. Door voorlichting te geven en congressen te organiseren hopen zij zo het vertekende beeld van autisme in Rusland bij te stellen. En op deze manier de kwaliteit van leven voor mensen met autisme te verbeteren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s