Kaasroof voor Russische zwarte markt

Sinds de Europese economische sancties boycot Rusland de Hollandse appels en peren. Ook de Hollandse kazen die erg in de smaak valt bij de Russen.  Aan gebrek van goede import lig er nu namaak Gouda in de Russische schappen, maar daar zijn ze niet helemaal weg van.

De afgelopen tijd is er in Nederland sprake van een ‘kaasroof’. Een stuk of 6 verschillende kaasboeren in Nederland zijn beroofd van hun kazen. Voor zo’n 8.500 kilo is er aan kaas gestolen met een waarde van bijna 90.000 euro.

Er schijnen criminele bendes actief te zijn die op een professionele wijze de kaasvoorraden van kaasboeren plunderen. De stroom van naburige lantaarnpalen worden afgesneden, de telefoon onklaar gemaakt en de banden van de auto van de kaasboer worden lek gestoken. Er wordt gebruik gemaakt van handschoenen, zodat er geen vingerdrukken gevonden kunnen worden. Het lijkt allemaal goed georganiseerd te zijn.

De politie zegt geen aanknopingspunten te hebben. Maar de kaasboeren zijn er zeker van dat de kazen bestemd zijn voor de Oost-Europese markt. Op camerabeelden van een kaasboer zijn Oost-Europese types gesignaleerd. De kaasroven worden ook vaak gedaan wanneer Oost-Europese  seizoenarbeiders terug naar huis gaan.

De kaasboeren zijn helaas niet genoeg verzekerd voor deze hoge bedragen. Daarnaast zijn de kaascriminelen meer geïnteresseerd in de oude kaas en laten ze de jonge kaas liggen. Het probleem is dat de oude kaas minimaal 10 maanden  de tijd heeft om te rijpen. Met het gevolg dat de voorraad niet snel kan worden aangevuld. Daarnaast komen er verhoogde beveiligingskosten bij.

Voor de Rus is de boerenkaas een ware delicatesse en is hij bereid hiervoor te betalen. Ook als daar een luchtje aan zit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s