Krokodil; een vleesetende Russische drug

Denk je aan Nederland dan denk je snel aan drugs. De legalisering van marihuana en ons drugsbeleid heeft een internationale bekendheid. Ga je naar Nederland dan ga je naar de tulpen, een rondje over de Wallen en natuurlijk een jointje roken in de Coffeeshop. Maar hoe zit het met het drugsgebruik in Rusland?

Maak kennis met de Russische drug krokodil.  Het is een van de meest dodelijke, vernietigende en verslavende drug. In 2002 verscheen het op de markt. Het gebruik hiervan is sterk af te raden. Het effect is vijf keer zo sterk als herïone. Naast de kick zijn de gevolgen desastreus. De naam krokodil heeft de drug te danken aan de verwoestende werking op de binnen- en buitenkant van de huid. Na het inspuiten verkleurt de huid tot groen en zwart, net als een krokodillenhuid. Het veroorzaakt rottende plekken en diepe gaten in de huid en botten. Dit zorgt voor verkleurde en weggevreten lichaamsdelen. Daarnaast treedt er ook ernstige hersenbeschadiging op.  De werking duurt maar anderhalf uur, waardoor een verslaafde de hele dag bezig is met het bereiden en gebruiken.

Ondanks de nare gevolgen is de drug erg populair in Rusland. De drug is eenvoudig zelf te maken met goedkope en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Het is drie keer goedkoper dan heroïne. Krokodil wordt gemaakt van codeïne, benzine of verfverdunner, rode fosfor, zoutzuur en jodium. Na dit anderhalf uur verwarmd te hebben wordt het omgezet tot een pasta. De pasta wordt ingespoten in de huid via injecties.

Het gebruik vindt meestal plaats bij arme, jonge werkelozen Russen. De drug wordt daarom ook wel ‘poor man’s heroïne’ genoemd. De helft van de drugsverslaafden in Rusland gebruikt krokodil.

Afkicken van deze drug is erg moeilijk omdat de levensverwachting van een krokodilverslaafde hooguit 3 jaar is. De tijd die nodig is om af te kicken duurt te lang in verhouding tot de restende maanden. De meeste verslaafden komen aan de gevolgen van de drug te overlijden. Mocht de verslaafde er op tijd bij zijn, dan nog is het afkicktraject veel zwaarder in vergelijking met andere drugs en daarom voor velen niet realiseerbaar.

Met de inval van de Sovjets in Afghanistan in 1979 startte de Afghanen de opiumhandel om zo de oorlog tegen de Sovjet Unie te financieren. Gek genoeg waren de Sovjets de grootste afnemers hiervan en tegenwoordig is dat nog steeds het geval. Vooral in de achtergestelde regio’s van Rusland is er een hoog aantal heroïnegebruikers met name aan de grens van Kazachstan. Doordat het grensgebied met Kazachstan langer is dan de afstand tussen Londen en New York is het voor de Russische overheid erg moeilijk dit te controleren. Het dorpje Novoluznetsk, wat in het grensgebied ligt, wordt ook wel het episch centrum van heroïne- en krokodilgebruik genoemd. Niet alleen in Rusland maar ook in de oude Sovjetlanden is er sprake van krokodilgebruik

In 2010 heerste een schimmel op de opiumplantages in Afghanistan waardoor de oogst mislukte. Hierdoor steeg de verkoop van codeïne en werd er drieëntwintig keer meer krokodil gebruikt.

Gelukkig is de krokodilepidemie in Rusland flink teruggedrongen. Door het verbod van de overheid op de vrije verkoop van codeïne waren in 2014 de effecten al snel zichtbaar.

In Nederland is er weinig sprake van krokodilgebruik. Heroïneverslaafden kunnen als vervanging methadon gebruiken, wat legaal verstrekt word door verschillende instanties. Voor heroïnegebruikers is krokodil daardoor niet interessant. Daarnaast spuiten heroïnegebruikers tegenwoordig niet meer. Maar liefst 10% maakt nog gebruik van injecties. In Nederland is het mogelijk om je drugs te testen op de kwaliteit en eventuele schadelijke stoffen. Bij de testservice er nog geen krokodil geconstateerd.

In deze korte film een kleine impressie hoe het leven van een krokodilgebruiker eruit ziet. Op internet zijn er genoeg heftige foto’s en filmpjes van wegrottende ledematen en zie je het zombie effect van deze verwoestende drug. Om de gevoelige kijker te beschermen heb ik gekozen voor een korte film waar de heftigheid een stuk minder is. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s