Boodschappen doen bij Nika Ru

Potten augurken, een cursus Nederlands, elektrische schoenenwarmers en een wat overrompelde supermarktmedewerker. In een vitrinekastje zie ik allerlei medicatie met beschrijving in het cyrillisch. Bij de kassa liggen cd’s met Russische hits, kinderboekjes schoenverwarmers en  t-shirts met Poetin . Op een plank staan kaarsen en prenten met Orthodoxe afbeeldingen met daarnaast een rijtje Matroesjka’s en  verzorgingsproducten. Terwijl ik de flyer van het academie Russisch ballet en dansschool Euvgenia Dance Studio (bekend van So you think you can dance) bestudeer hoor ik twee Russische vrouwen praten.

Ik bevind me bij de Russische supermarkt Nika Ru in Rotterdam. Voordat ik binnen naar  stap, maak ik nog even foto van de voorkant. Er stopt een grote BMW met twee Russen er in. Eén Rus stapt naar binnen en komt even later terug met een plastic tasje met eten. Hij lacht vriendelijk en groet mij. Bij binnenkomst zie ik een counter met allerlei worsten, kaviaar en lekkere verse Russische gerechten. De supermarktmedewerker is druk bezig met een klant in het Russisch. Ik loop door naar achter om het snoepgoed en koekjes te bekijken. Helemaal achterin staan tafels met stoelen om daar gezellig wat te eten.

Wanneer  er geen klanten spreek ik voorzichtig de jonge man achter de counter aan. Gelukkig spreekt hij gewoon Nederlands. Ik geef aan geïnteresseerd te zijn in de Russische keuken en graag Russisch gerechten wil proeven. Helaas geeft de hij aan dat de keuken om 17.15 sluit. Aangezien het toen al 17.00 was het niet meer echt de moeite. Een klein vrouwtje met een hoofddoek komt ook even kijken, maar verdwijnt gelijk naar achteren. Hij was een beetje verbaasd dat ik hier in zijn winkel rond liep en geïnteresseerd was in de Russische cultuur. Niet iets wat hij alledaags in zijn winkel tegen komt.  Normaal gesproken komen er alleen Russen en andere Oost-Europeanen. Op de website had ik gezien dat het tot 19.00 open zou  zijn, maar dit gold dan waarschijnlijk niet voor de keuken. Gelukkig kon ik wat gerechten mee krijgen. Ondanks de korte tijd, toch maar snel een paar vragen.

Op de vraag waarom zij Russische medicatie verkopen, antwoordt hij dat mensen het gewoon fijn vinden om Russische medicatie te nemen. Het moet een soort van herkenbaarheid zijn. De medicatie is niet persé beter. Wat ik me ook wel kan voorstellen. Als ik in een vreemd land zou wonen en ik zou de vertrouwde paracetemol van het kruidvat vinden, zou ik daar ongetwijfeld ook voor gaan. Op de website van Nika Ru zag ik ook dat ze een webshop, maar die loopt niet zo heel goed. De meeste Russen en Oost-Europeanen komen naar de winkel. Wat ik wel typisch vond is dat ze geen vodka verkopen. Er was geen fles vodka te vinden in de winkel. Wel zag ik Russisch bier, wijn en champagne. De supermarktverkoper zegt deze niet te verkopen.

Jammer dat de keuken al zo snel dicht ging. Ik had graag aan de bruine tafeltje willen zitten omringd met Russen en uitgebreid uitleg willen krijgen over het eten. Graag had ik willen weten wat hen hier in Nederland brengt. Waar ze elkaar ontmoeten, etc. Binnenkort wil ik zeker nog een keer terug gaan om nog een poging te wagen. Ik verlaat de winkel met gevulde paprika, aubergine rolletjes gevuld met kaas, gevulde koolblad en volkoren granen rijst met vlees. Op aanraden heb ik de twee lekkerste koekjes  voor bij de thee toegevoegd.  Een cd met Russische popmuziek, schoenwarmers en een Russische scheurkalender, die kon ik niet laten liggen. Hierover meer in mijn volgende blog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s